Dubbeltest Mercedes EQB vs. Volvo XC40 Recharge Pure electric (2023)

De Mercedes is niet persé groter, maar wel zuiniger dan de Volvo

Het is nog niet eens zo gek lang geleden dat je het aantal elektrische auto’s dat in Nederland te koop werd aangeboden, op twee handen kon tellen. Inmiddels geldt dat alleen al voor het segment waarin de Mercedes EQB en Volvo XC40 opereren. In deze test vergelijken we beide compacte crossovers met elkaar.

Ruimte

Mercedes voert in dit deel van de markt een tweetal modellen: de EQA en de EQB. Die laatste is in feite het ruimtewagenbroertje van de eerste. Ook Volvo biedt verschillende carrosserievarianten van de XC40 aan. Naast de reguliere crossover is er ook een coupé-variant van te koop. De Mercedes is een stuk groter dan de Volvo, maar dat geldt eerder voor de kofferbakinhoud dan de leefruimte in het interieur: de EQB heeft een verschuifbare achterbank nodig om tot de beenruimte te komen die de XC40 standaard biedt. Daarnaast snoept het optionele panoramadak in de Mercedes kostbare centimeters hoofdruimte af. De EQB heeft echter geen middentunnel: die zit in de Volvo juist behoorlijk in de weg.

Er past minimaal 419 liter bagage achterin de XC40. Dat is fors meer dan achterin een EQA, maar klap je de rugleuning neer, dan moet de Volvo met een maximale kofferbakinhoud van 1.295 liter in beide Benzen zijn meerdere erkennen. De EQB weet raad met minimaal 495- en maximaal 1.710 liter bagage. Onder de laadvloer gaat genoeg ruimte schuil voor een laadkabel. Me dunkt: wanneer je tegen meerprijs kiest voor de zevenzitsconfiguratie, zitten daar twee extra zitplaatsen verstopt. Ware het niet dat de laadkabel bij Mercedes verpakt zit in een chique tas. En die past dan weer net niet. Bovendien is de laadvloer van de Mercedes weliswaar vlak, maar tussen de rugleuning en de bagagebodem zitten fikse kieren. Daarin raak je eenvoudig spulletjes kwijt. Dat probleem heeft de Volvo dan weer niet. Bovendien kun je in de XC40 ook voorin nog bagage kwijt.

(Video) Mercedes EQB vs. Volvo XC40 Recharge Pure electric | APPELS EN PEREN?

Dubbeltest Mercedes EQB vs. Volvo XC40 Recharge Pure electric (1)

Rijgedrag

De voorwielaangedreven XC40 geldt bij Volvo als het elektrische instappertje, maar denk nu niet dat je onderweg op een houtje moet bijten: standaard levert de aandrijflijn 231 pk en 330 Nm koppel. Geef je bij het verkeerslicht vol gas, dan slaan je wielen door! In de door ons gereden uitvoering komt de Mercedes tot 190 pk. De EQB biedt echter 385 Nm aan koppel. En ondanks dat het evengoed een voorwielaandrijver is, krijgt ‘Das Haus’ al dat vermogen wél fatsoenlijk op de weg. Al zou dat heel goed kunnen komen, doordat de Mercedes meer dan twee ton weegt: de Volvo blijft daar een kleine 100 kilogram onder. De Zweedse crossover voelt dan ook wat lichtvoetiger aan, met een onderstel dat beter in balans lijkt. Aan de Mercedes kun je goed merken, dat hij is gemaakt om zeven personen te vervoeren. Zitten die er niet in, dan is de vering achter wat week. De EQB produceert daarnaast meer rijgeluiden. Denk aan de banden, maar bijvoorbeeld ook de rijwind.

Overigens blijft alles binnen het betamelijke: het valt alleen op wanneer je net in de Volvo hebt gezeten. De Benz heeft even goed voortreffelijk meubilair. De sportstoelen uit onze testuitvoering zitten weliswaar wat harder, maar daar ben je de Duitsers na een lange vakantierit vermoedelijk dankbaar voor. Iets meer zijdelingse steun was geen overbodige luxe geweest: omdat de EQB ‘bonkig’ is vormgegeven, kom je in de bocht al gauw in aanraking met de handgreep van de deur of de uit de kluiten gewassen middenconsole. De Volvo biedt meer leefruimte aan zijn bestuurder. Bovendien kun je met die elektrische auto probleemloos een caravan trekken: de XC40 weet raad met een aanhanger tot 1.500 kilogram. Wil je met de Mercedes op vakantie, dan kun je beter een stacaravan huren: het trekgewicht bedraagt 0 kilogram.

Dubbeltest Mercedes EQB vs. Volvo XC40 Recharge Pure electric (2)

Actieradius

Ondanks een kleinere batterij en een hoger leeggewicht is de Mercedes aanzienlijk zuiniger dan de Volvo. De XC40 realiseerde tijdens onze actieradiusproef een gemiddeld verbruik van 16,4 kWh per 100 kilometer, terwijl de EQB een score liet noteren van 15 kWh rond. Dat is in beide gevallen beter dan de fabrieksopgave! De Mercedes wist zelfs dicht bij het in de folder beloofde rijbereik te komen: da’s 469 kilometer en wij kwamen na een nacht aan de laadpaal tot 458 stuks. Heel onhandig: bij Volvo lees je het aantal kilometers dat je op een volle batterijlading kunt afleggen op het infotainmentscherm af in plaats van op het dashboard. Vervolgens zie je drie getallen staan: de optimale actieradius, een reële schatting en een kaal minimum. Houden we die reële schatting aan, dan staat de betreffende 310 kilometer in schril contrast tot de 425 stuks die in de brochure wordt beloofd.

Om je te helpen daar alsnog meer dan 400 kilometer van te maken, kun je in de Volvo een speciale spaarstand selecteren. En anders zit er – ergens diep weggestopt in het menu – een schakelaar om de XC40 met alleen het stroompedaal te rijden. In de Mercedes kun je met flippers aan het stuur bepalen hoeveel remenergie er wordt teruggewonnen. In de felste stand heb je weliswaar de mechanische rem niet langer nodig, maar het stroompedaal valt minder goed te doseren dan dat bij de Volvo kan: de EQB reageert soms wat bruusk. De Benz heeft daarnaast een speciale spaarstand, maar daarbij wordt de werking van de klimaatcontrole beknot. Doe ons dan maar liever het intelligente navigatiesysteem, dat net als bij de Volvo de benodigde laadstops alvast voor je plant. Rijd je te hard om jouw bestemming te halen, dan wordt je daarvoor in de Mercedes gewaarschuwd door middel van een icoontje naast de snelheidsmeter.

(Video) Volvo C40 / XC40 P8 vs Mercedes EQA: Sub-Compact Luxury EVs get competitive!

Dubbeltest Mercedes EQB vs. Volvo XC40 Recharge Pure electric (3)

Veiligheid

Bij de XC40 zijn niet alle hulpsystemen standaard. Dode hoek bescherming, een waarschuwing voor kruisend verkeer en een file-assistent bijvoorbeeld. Die hulpsystemen zitten weliswaar op onze testauto, maar dat is dan ook een rijk aangeklede variant. Mercedes stopt je standaard cruise control, vermoeidheidsherkenning, actieve rijstrookassistentie en een noodremsysteem toe. Voor alle overige reddende engeltjes moet worden bijbetaald. Ook wanneer je voor een duurdere modelvariant kiest, want onze testauto moest het bijvoorbeeld nog steeds zonder adaptieve cruise control stellen. Wat er vanaf het instapmodel al op zit, is een achteruitrijcamera. En da’s maar goed ook, want ondanks het forse raamoppervlak zitten de raamstijlen van de Mercedes vervelend in de weg wanneer je achter het stuur om je heen probeert te kijken. Daar hebben veel moderne auto’s last van, zo ook de XC40. Maar voor een merk als Volvo, dat veiligheid hoog in het vaandel heeft staan, weegt zo’n kritiekpunt extra zwaar.

Dubbeltest Mercedes EQB vs. Volvo XC40 Recharge Pure electric (4)

Gebruiksgemak

Voor het infotainment werkt Volvo tegenwoordig samen met Google. Dat brengt een aantal voordelen met zich mee – navigeren met Google Maps, naadloos verder met de Spotify-playlist die je thuis aan het luisteren was, spraakcommando’s geven in gewone mensentaal – maar de ergonomie van de XC40 heeft er wel onder te lijden. Toen de crossover in 2018 op de markt verscheen, kon je eenvoudig van het ene naar het andere menu ‘swipen’, zoals je dat thuis ook op jouw tablet doet. Vandaag de dag moet je allerhande menu’s in, waarvan de logica ons vaak ontgaat. Waarom is ‘One Pedal Drive’ bijvoorbeeld niet gewoon een drukknop op de middenconsole? De Volvo heeft ook geen aan- of uitknop. Op de plaats van bestemming moet je simpelweg uitstappen en dat is het. Terwijl de opening voor de startknop van de traditionele brandstofversies er gewoon nog zit!

In de Mercedes kun je het infotainment volledig naar eigen smaak inrichten. Het ziet er aan boord ook nog eens gelikt uit, met twee fraaie schermen. De Volvo laadt met maximaal 150 kW. Bij een snellaadstation is de tijd die het je kost om een broodje te kopen dus voldoende om je reis te kunnen vervolgen. De laadsnelheid van de EQB is maximaal 100 kW. Maar de Mercedes is dan weer sneller klaar aan een regulier laadpunt: van leeg naar vol kost 5 uur en drie kwartier, waar je met de XC40 7 uur zoet bent. Een drie fasen laadmogelijkheid zit bij beide fabrikanten bij het aankoopbedrag inbegrepen. Mercedes compenseert zelfs de eerste 200.000 kilometer die je met de EQB aflegt, zodat de benodigde stroom altijd ‘groen’ is opgewekt.

Dubbeltest Mercedes EQB vs. Volvo XC40 Recharge Pure electric (5)

Prijs

De voordeligste elektrische XC40 kost je € 46.995 of 569 euro per maand, wanneer je liever kiest voor private lease. Wij kregen van de importeur een Pure electric Ultimate-uitvoering mee. Voor € 54.995 beschik je dan onder meer over elektrisch bedienbare stoelen, een panoramadak, een 360 graden camera en een dikke stereo. In tegenstelling tot de Duitsers bieden de Zweden naast diverse motoren en aandrijfvormen ook verschillende batterijgroottes aan: eentje van 70- en een met 78 kWh aan accucellen. Wij reden de versie met het kleinste batterijpakket. Ongeacht de gekozen motorisering is het batterijpakket van de Mercedes altijd 66,5 kWh groot. De voordeligste EQB kost minimaal € 57.013 of 719 euro in de maand. Dankzij het AMG Line uitrustingsniveau moet onze testauto minstens 62 mille opbrengen. Dan heb je wel zaken aan boord als 18-inch wielen, een digitaal instrumentarium en een elektrisch bedienbare achterklep. Zowel de Mercedes als de Volvo worden ook met traditionele verbrandingsmotoren verkocht. Voorheen was een uitvoering op benzine vele malen goedkoper dan een elektrische variant, maar dat prijsverschil is in het geval van de EQB en XC40 geslonken tot pak ‘m beet 2.500 euro. Met de huidige brandstofprijzen heb je dat verschil er in al gauw uit. Zeker wanneer je bedenkt, dat je voor volledig elektrische personenwagens op dit moment nog altijd geen motorrijtuigenbelasting verschuldigd bent. Tot slot nog de garantie: Mercedes geeft 2 jaar fabrieksgarantie op de EQB. Voor problemen met de batterijen mag je 8 jaar of 160.000 kilometer bij de dealer aankloppen. Op de XC40 krijg je in principe 3 jaar fabrieksgarantie, maar de benodigde accu’s komen in aanmerking voor een garantietermijn van 8 jaar of 160.000 kilometer.

(Video) 2023 Volvo XC40 Recharge Pure Electric review – best electric SUV? | What Car?

Dubbeltest Mercedes EQB vs. Volvo XC40 Recharge Pure electric (6)

Winnaar

Tussen de Mercedes en de Volvo prijkt een prijsverschil van 7 mille. Toch vinden we niet dat we appels met peren aan het vergelijken zijn. Dit type elektrische crossover kost bij de Duitsers nu eenmaal een hoop geld. Niet alleen de XC40 is voordeliger, dat geldt ook voor de Audi Q4 e-tron en de binnenkort te introduceren BMW iX1. Mercedes biedt voor die 57 mille een ruime en zuinige EV. Eentje waarvan je bovendien zonder schroom kunt zeggen dat je op schone energie rijdt. Maar wil je het jezelf een beetje aangenaam maken onderweg, dan ben je aangewezen op de gepeperde optielijst. Voor minder geld krijg je in het geval van de XC40 een crossover die plezieriger rijdt, meer gebruiksmogelijkheden biedt – of het nu gaat om het trekgewicht of de laadsnelheid – en even goed over de nodige binnenruimte beschikt. De Volvo wint dan ook deze vergelijkingstest.

Dubbeltest Mercedes EQB vs. Volvo XC40 Recharge Pure electric (7)

Op zoek naar een occasion?

Op anwb.nl vind je een actueel occasionaanbod, verrijkt met een richtprijs volgens de ANWB-koerslijst en de ANWB autotest inclusief de bevindingen van de Wegenwacht. Zo ook van de Mercedes EQBen elektrische Volvo XC40.

Lees ook onze afzonderlijke rijtesten van deze testkandidaten:
Mercedes EQB 250 AMG Line
Volvo XC40 Recharge Pure electric Ultimate

Deel deze pagina

(Video) 2022 Audi Q4 e-tron vs Mercedes EQB (2023) q4 e-tron sportback up to 323 miles, eqb up to 260 miles!

Meer nieuws

 • Terug van weggeweest: badge engineering 17 feb 2023
 • Aanbiedingen Nissan bij ANWB Private Lease 09 feb 2023
 • Dubbeltest Renault Austral versus Toyota Corolla Cross Hybrid 27 jan 2023
 • Special: Jeep Avenger Auto van het Jaar 2023 20 jan 2023
 • Autorijden in 2023 weer een beetje duurder 05 jan 2023
 • Accijnsverlaging van 1 april wordt verlengd in 2023 29 dec 2022

Alle nieuwsitems

(Video) Which Is The Better "Coupe-like" Electric Crossover? Kia EV6 vs Volvo C40

FAQs

What is the real range of a Volvo XC40 recharge? ›

The battery of the Volvo XC40 Recharge Pure Electric has a total capacity of 69 kWh. The usable capacity is 67 kWh. An estimated range of about 205 miles is achievable on a fully charged battery.

Is the XC40 electric worth the money? ›

The Volvo XC40 Recharge Pure Electric is worth the money for consumers in the market for a luxury electric SUV with engaging driving dynamics. If you don't really need 400+ horses from your EV, there are plenty of other more affordable options.

What is the range of the Mercedes EQB? ›

The EQB uses a 66.5-kWh battery located underneath the floor, but its range varies depending on which model you choose. The more powerful EQB350 is estimated to deliver 227 miles of range per charge, but the EQB300 and EQB250+ models boast slightly longer ranges of 242 and 250 miles, respectively.

What is the difference between EQB 350 and 300? ›

There are just two models in the Mercedes EQB range - the EQB 300 4Matic and the EQB 350 4Matic, Both have the same 250-mile range and 66.5kWh battery capacity but the EQB 350 is faster from 0-62mph, although keep doing that and the range will soon drop. It's why we think the EQB 300 is the one to go for.

Is the Volvo XC40 Recharge eligible for federal tax credit? ›

What Is the Volvo EV Tax Credit? Did you know that you can claim a federal tax credit when you buy an all-electric or plug-in hybrid Volvo model? As a fully electric vehicle, the new 2021 Volvo XC40 Recharge is eligible for a tax credit of up to $7,500.

What competes with Volvo XC40 electric? ›

The Volvo XC40 Recharge is a stylish and premium fully electric SUV design to compete with the likes of the Tesla Model Y and Audi Q4 e-tron. Other alternatives include the Mercedes EQA and Jaguar I-Pace.

Is Volvo XC40 electric made in China? ›

That said, Volvo – unlike Polestar – hasn't switched over to Chinese sourcing for its entire product portfolio, as the company still makes the S90/V90 and XC90 range in Sweden, the S60/V60 in the United States and the C40 and XC40 Recharge in Belgium.

How long does the Volvo XC40 Recharge battery last? ›

Your 2022 Volvo XC40 Recharge Pure Elect battery will generally last between 3 to 5 years, but that can vary laboriously depending on type of battery, weather conditions battery size, and driving habits.

Can Volvo XC40 charge at Tesla? ›

Can you charge a Volvo car at a Tesla charging station? No. Tesla chargers use a proprietary design that only works with Tesla vehicles.

Is it worth buying Mercedes EQB? ›

The EQB is well worth a look if you're shopping for an electric SUV, especially at its relatively low $54,500 starting price. In essence, the EQB echoes all the highlights of the gas-powered Mercedes-Benz GLB on which it's based but with silent acceleration and a lower carbon footprint.

How long to charge EQB at home? ›

Mercedes EQB 350 4MATIC Home Charging Guide

Charging the Mercedes EQB 350 4MATIC to full capacity from empty takes just under 11 hours using a standard 7.4kW home charge point. At a 100kW rapid charge point, the Mercedes EQB 350 4MATIC will charge from 10-80% in about 35 minutes.

What is the battery warranty on EQB? ›

Mercedes-Benz covers the EQB with a four-year/50,000-mile limited warranty and an eight-year/100,000-mile battery warranty.

What are alternatives to EQB? ›

As an electric SUV, the EQB falls into the same category as some excellent rivals, including the Audi Q4 e-tron, BMW iX3, Kia EV6 (our 2022 Car of the Year), Tesla Model Y and Volvo XC40 Recharge.

Which EQB model will feature the longest range? ›

A longer-range EQB 250+ model with FWD, 188 hp, and a 250-mile range will be available in the 2023 model year.

Is the EQB a 7 seater? ›

Compact outside, the all-electric, all-wheel-drive EQB 300 4MATIC SUV is big on space, style and smart ideas. With available seating for seven, a digital voice assistant and MB Navigation with Electric Intelligence, the EQB is born from a forward-thinking family, and built for yours.

What is the tax credit for 2023 Volvo C40 recharge? ›

2023 Volvo C40 Recharge Pricing

Next comes the Plus trim at $56,850, followed by the C40 Recharge Ultimate at $60.1K. There's some financial cushioning available in the form of a federal tax credit of up to $7,500.

What credit score do I need to buy a Volvo? ›

Volvo Car Financial Service loans at a glance
Loan TypeCertified pre-owned
Starting APR4.99%
TermsUp to 60 months (may extend up to 72 months, in some cases)
AmountNot disclosed
Min. credit score600
Apr 29, 2022

How many times can you claim EV tax credit? ›

The credit was revived for another nine-year period, allowing taxpayers with eligible cars to take advantage of it from 2023 to 2032. Taxpayers can only claim one credit per vehicle.

Which brand sells the most EV? ›

The Bestselling Electric Cars of 2022
 1. Tesla Model Y -- 191,451 US sales.
 2. Tesla Model 3 -- 156,357 US sales. ...
 3. Ford Mustang Mach-E -- 28,089 US sales. ...
 4. Tesla Model S -- 23,464 US sales. That dagger superscript (†) next to the Model S Plaid's top speed still applies. ...
 5. Chevrolet Bolt EV/EUV -- 22,012 US sales. General Motors. ...
Nov 19, 2022

Which company will dominate EV? ›

GM plans to ramp up EV production and sales in coming years. Tesla has the lion's share of the market for battery electric cars in the U.S. it is going to be the electric-vehicle leader through the end of the decade.

Where does the Volvo XC40 rank? ›

Rankings & Research. The 2023 Volvo XC40's #2 ranking is based on its score within the Luxury Subcompact SUVs category. Currently the Volvo XC40 has a score of 8.1 out of 10, which is based on our evaluation of 35 pieces of research and data elements using various sources.

Where is Volvo XC40 pure electric made? ›

The XC40 Recharge is built at the same plant in Luqiao as the Polestar 2.

Where is the XC40 recharge built? ›

Volvo Cars India announced that it will locally assemble the upcoming XC40 Recharge EV at its facility in Hoskote near the city of Bangalore, Karnataka. The all-electric Volvo XC40 Recharge will be launched in India in July and the deliveries will commence in October 2022.

Is the Volvo XC40 electric safe? ›

(MAHWAH, N.J.) December 13, 2022: The Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) announced today that the Volvo XC40 is the only small SUV tested in its updated moderate overlap 2.0 test to receive an overall “Good” rating in every test category (as of December 2022).

Can I leave my Volvo charging overnight? ›

It is completely safe to leave an electric vehicle charging (or plugged-in) overnight. In fact, charging at night allows you to take advantage of off-peak electrical hours so you can get your car charged for cheaper.

How much does it cost to replace a recharge battery XC40? ›

How much to replace the battery in my Volvo? Depending on power, size, and quality, prices for a replacement car battery range from about $45 to $250.

How far can Volvo XC40 Recharge go in cold weather? ›

Real Range Estimation between 235 - 490 km

Cold weather: 'worst-case' based on -10°C and use of heating. Mild weather: 'best-case' based on 23°C and no use of A/C. For 'Highway' figures a constant speed of 110 km/h is assumed. The actual range will depend on speed, style of driving, weather and route conditions.

Can I charge my Volvo XC40 on a Tesla supercharger? ›

If you charge it from a NEMA 14-50 socket, it will take 11 h 17 min to charge it 0-100% (charging speed ≈18 mph); If you charge it at a Tesla Supercharger or any other DC charging station, the car's battery can accept up to 150 kW of power. However, the average charging rate will be lowered to extend the battery life.

Can I charge my Volvo at Tesla supercharger? ›

The short answer is yes, you do not have to be a Tesla owner to solely charge your vehicle at the Tesla charging station!

Can I charge my XC40 recharge at a Tesla charging station? ›

Yes, you can use Tesla chargers, but you'll need to purchase an adapter. Yes, you can charge your non-Tesla electric vehicle on a Tesla charging station, but there are limitations and you'll need to first purchase an adapter.

How much is Mercedes EQB in USA? ›

The all-new 2022 Mercedes-EQ EQB is an all-new electric luxury SUV with a premium interior and familiar driving dynamics. Pricing starts at $55,750. There's quite a bit to unpack with the 2022 Mercedes-EQ EQB all-electric small SUV. Let's start with the last letter of its name.

Where is the EQB built? ›

Mercedes-Benz EQB
AssemblyHungary: Kecskemét (Mercedes-Benz Kecskemét Plant)
DesignerBalázs Filczer
Body and chassis
ClassCompact luxury crossover SUV
17 more rows

Can I use a Tesla charger on a Mercedes Eqc? ›

Does your Tesla home wall charger work with a Mercedes-EQ electric vehicle? The short answer is, yes! But you will need a Tesla to J1772 adapter to do so.

Is it cheaper to charge your electric car at home or at a charging station? ›

Charging an EV at home is usually the cheapest way to go, though you may incur some added costs to make the process more efficient. Depending on the type of public charging station you use, replenishing the battery on the road can either be free or surprisingly costly.

Does the EQB come with a charger? ›

The EQB does not have Plug & Charge functionality. Please utilize the Mercedes me connect app (preferred) or MBUX center display to start a charging session at Electrify America chargers for the EQB.

Does EV charging increase home value? ›

Furthermore, out of the 1,000 homes they looked at, 76% showed an increase in value when they featured an L2 charger as part of their infrastructure, compared to the other homes in the area.

How long is a Mercedes battery warranty? ›

In Mercedes-Benz plug-in hybrid models, the high-voltage battery is covered by its own limited warranty. This component is covered for at least 6 years or 62,000 miles.

Who has the best electric car battery warranty? ›

The Best EV Battery Warranty

The best EV warranty is offered by Rivian for the all-new R1T electric truck and R1S electric SUV. Coverage includes all components inside the high-voltage battery and 70% or more of the battery capacity for 8 years or 175,000 miles, whichever comes first.

Are EV batteries covered under warranty? ›

Yes, Electric Car Batteries are Warranted

The federal government requires manufacturers to offer an eight-year/100,000-mile warranty on all EV batteries. California does one better, mandating a warranty of 10 years or 150,000 miles.

What is the range of Mercedes EQB? ›

The EQB uses a 66.5-kWh battery located underneath the floor, but its range varies depending on which model you choose. The more powerful EQB350 is estimated to deliver 227 miles of range per charge, but the EQB300 and EQB250+ models boast slightly longer ranges of 242 and 250 miles, respectively.

Does EQB have autopilot? ›

To go with the dazzling displays, the EQS, EQB and EQE are all issued with Level 3 autonomous driving technology—one of the few autopilot systems that do not require continuous driver supervision—a feat that virtually no other electric vehicle can claim.

Can you pre order EQB? ›

If you are interested in an EQB pre-order, you will have two model options to consider: 2022 EQB 300 4MATIC®: $58,050 MSRP* 2022 EQB 350 4MATIC®: $54,500 MSRP*

What is the charging rate of Mercedes EQB? ›

Mercedes-Benz EQB Charging & Range

The Mercedes-Benz EQB takes about 7.5 hours to charge from 10 to 100% with a 240V electric vehicle charger. If you're planning on taking a longer road trip, the EQB is capable of fast charging up to 110 kW and will charge from 10 to 80% in around 32 minutes, according to Mercedes.

What is the maximum charging speed for EQB? ›

The Mercedes-Benz EQS is fitted with an 11 kW on-board charger for Type 2 AC charging as standard. This means that even when connected to a fast charger with a rated output above 11 kW, the Mercedes-Benz EQS will only be able to charge at up to 11 kW.

What is the difference between EQB 300 and 350? ›

There are just two models in the Mercedes EQB range - the EQB 300 4Matic and the EQB 350 4Matic, Both have the same 250-mile range and 66.5kWh battery capacity but the EQB 350 is faster from 0-62mph, although keep doing that and the range will soon drop. It's why we think the EQB 300 is the one to go for.

How many miles per kWh does a Mercedes EQB get? ›

Electric range, charging and tax

With the 350, you can expect up to 256 miles, while the 300 can go up to 248 miles. For both versions of the EQB, you can expect to see between 3.3 and 3.4mi/kWh. However during testing through mixed conditions, we achieved 3.1mi/kWh, which would get 206 miles of real world range.

Does the EQB have a sunroof? ›

Whether open or closed: the panoramic sliding sunroof gives you a wonderful feeling of freedom and a pleasantly bright ambience in the interior. When viewed from the outside, the large sliding sunroof likewise makes a unique visual impression, as it lends lightness and exclusivity to the exterior.

Does the EQB have a frunk? ›

A power liftgate comes standard, and a hands-free power liftgate is available. Notably, the EQB does not have a front trunk, or frunk.

What is the actual range for your EV on full charge? ›

Depending on the battery capacity of your electric vehicle (EV), you can go between 200 to 490 kilometers with one charge. Battery capacity is getting better every year and so is the charging infrastructure. If you're planning a longer trip, check for charging stations along the way.

Will Volvo increase the range on the XC40? ›

As part of a new package of product updates, we've now improved both the range (WLTP) and charging for the XC40 Recharge and C40 Recharge compared with the outgoing model year, increasing range by as much as 60 kilometres on some variants*.

Can Volvo Recharge use Tesla supercharger? ›

The simple answer is, yes. A non Tesla electric vehicle can use low-powered Tesla chargers using a J1772 adapter. A Tesla-to-J1772 adapter lets other electric cars charge up using both Tesla Wall Connector and Tesla Mobile Connector.

Should I only charge my EV to 80%? ›

There are two reasons: charging performance and battery longevity. Most of the time you should only charge an EV to 80% because charging rates slow down dramatically past the 80% mark. And two, the long-term health of your vehicle's battery pack is improved when kept below 100%.

Should I always charge my EV to 100%? ›

Minimize the batteries at 100% state of charge

Keeping the state of battery charge, from 0 percent to 100 percent , also improves the performance of the battery life of your vehicle. Even though a full charge will give you the maximum operating time, it is never a good idea for the overall lifespan of your battery.

Do electric cars break down more? ›

Do Electric Cars Break Down Less Than Regular Cars? The quick answer to that question is no. Your speed and the way you drive your car affects the range of your electric vehicle. Not using regenerative braking on urban roads will cause your range to go up.

How long is the wait for a Volvo XC40? ›

The longest wait periods for new Volvo vehicles are for the Volvo XC90 (180 days), Volvo XC60 (74 days) and Volvo XC40 (22 days).

Is Volvo XC40 better than BMW X3? ›

The BMW X3 has a little more horsepower than the Volvo XC40. With somewhat higher torque, the BMW X3 transmits power to its wheels a bit more effectively than the Volvo XC40.

Does Volvo recharge charge while driving? ›

Does the Volvo XC90 hybrid recharge while driving? Use the Hold and Charge function to control your Volvo XC90 SUV's hybrid battery while the car is in motion. You can maintain or charge your battery while driving and save your battery for when you need it.

How long does it take to charge Volvo XC40 electric? ›

At a 7-kW DC charger, you'll top up your battery in about eight hours (approximately 30 miles of charge per hour). On the other end of the spectrum, a 150-kW rapid charger can take you to 80% in less than 40 minutes (about 180 miles of driving).

What is the maximum charging for Volvo XC40 Recharge? ›

The Volvo XC40 Recharge is fitted with a standard 11 kW on-board charger for Type 2 AC charging, in addition to rapid 150 kW DC capability. This means that even when connected to a fast charger with a rated output above 11 kW, the Volvo XC40 Recharge will only be able to charge at 11 kW.

Can I charge my Mercedes on a Tesla charger? ›

The short answer is, yes! But you will need a Tesla to J1772 adapter to do so. Here is further explanation on how to charge your Mercedes EQ Electric Vehicle. There are 2 types of home chargers.

Can Tesla be charged at any EV charging station? ›

Teslas can be charged at any of the 40,000+ electric vehicle charging locations nationwide, including Hertz, Tesla, third-party and public locations. You can also connect to a standard 120V household outlet using the Mobile Connector kit.

Videos

1. 2022 Audi Q4 e tron vs Mercedes Benz EQB (2023) q4 e-tron 323 miles vs eqb 260 miles. (review) q4.
(Auto Rating.)
2. What I hate with #XC40
(Volvo_Kristian)
3. Tesla Model Y v Audi Q4 v Volvo C40: Which is best?
(carwow)
4. Q4 e-tron vs Volvo C40 & XC40 Recharge: Smaller EV = Bigger Punch!
(THE DRIVER DOWNLOAD)
5. 2023 Volvo XC40 Recharge Twin AWD ULTIMATE - REVIEW and POV DRIVE - FAST!
(703Speed)
6. The Volvo XC40 Recharge Is A Swede Way To Electrify Your Ride
(Driven Car Reviews With Tom Voelk)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lilliana Bartoletti

Last Updated: 03/24/2023

Views: 6221

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lilliana Bartoletti

Birthday: 1999-11-18

Address: 58866 Tricia Spurs, North Melvinberg, HI 91346-3774

Phone: +50616620367928

Job: Real-Estate Liaison

Hobby: Graffiti, Astronomy, Handball, Magic, Origami, Fashion, Foreign language learning

Introduction: My name is Lilliana Bartoletti, I am a adventurous, pleasant, shiny, beautiful, handsome, zealous, tasty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.